О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                 № 1012

  

                              гр.Добрич     09.12.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На девети декември                                           2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                    ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от председателя

въззивно частно гражданско дело №825 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.2 от ГПК във връзка с чл.66 ал.2 от ГПК.Подадена е частна жалба от Община-гр.Каварна срещу разпореждане №967/04.10.2019 г. /с характер на определение/ по ч.гр.д.№392/2019 г. на Каварненския районен съд,с което е оставена без уважение молба на частния жалбоподател за възстановяване на пропуснат от него срок за изправяне нередовности на подадено от същия заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 от ГПК срещу длъжника Н.Г.С. ***.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Частната жалба е нередовна по смисъла на чл.275 ал.2 от ГПК във връзка с чл.261 ал.1 т.2 от ГПК,като първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на жалбата.Жалбата е нередовна,тъй като нито към нея,нито в рамките на първоинстанционното дело е приложено пълномощно,удостоверяващо надлежно представителна власт спрямо частния жалбоподател на подписалия жалбата адв.Паскал Гонов от ВАК.На лист 23 от ч.гр.д.№392/2019 г. на КРС е приложено пълномощно,удостоверяващо упълномощаване от Община-Каварна на Адвокатско дружество „Басаров и Гонов“-гр.Варна за процесуално представителство по делото до приключването му във всички инстанции.Двамата адвокати Гонов и Басаров са визирани в пълномощното като представляващи адвокатското дружество.Горното пълномощно удостоверява единствено учредена в лицето на посоченото адвокатско дружество представителна власт.Не е депозирано към жалбата изискуемото по чл.71 ал.1 изр.2 от Закона за адвокатурата пълномощно за преупълномощаване от горното адвокатско дружество на съдружник-адвокат /в частност на адв.Гонов/ за осъществяване на процесуалното представителство.Първоинстанционният съд следва да предостави на частния жалбоподател Община-Каварна срока по чл.262 ал.1 от ГПК за отстраняване горната нередовност на частната жалба,като 1.надлежен представител на Общината лично подпише жалбата или 2.Общината чрез свой надлежен представител писмено потвърди подаването на жалбата чрез лице без представителна власт или 3.Общината представи надлежно пълномощно за адв.Паскал Гонов,удостоверяващо правото му да подаде процесната жалба от името на Общината /вкл. доказателства за преупълномощаване на горния адвокат от Адвокатско дружество „Басаров и Гонов“-гр.Варна според изискването на чл.71 ал.1 изр.2 от Закона за адвокатурата към датата на подаване на жалбата/.

Процедурата по отстраняване на посочената нередовност на жалбата следва да бъде осъществена от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.275 ал.2 от ГПК във връзка с чл.262 от ГПК.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение на указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на частната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№825/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Каварненския районен съд за администриране на частната жалба съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                            2.