О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              №1055

                                             гр. Добрич, 18.12.2019г.

                                           В ИМЕТО НА НАРОДА

                               

Добричкият окръжен съд                                    гражданско отделение

На осемнадесети декември                                  година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ДИАНА ДЯКОВА

                                                            ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                            

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 846      по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на Р.Л.Т. и Л.И.Т.,*** – попечител и заместник попечител на Д.Л.Х. ***, срещу определение №601/18.11.2019г. по ч.гр.д.№598/2019г. на Каварненския районен съд, с което съдът е отхвърлил молбата на попечителя и заместник попечителя за даване на разрешение за изтегляне от банковата сметка на Д.Л.Х. на сумата от 982.30 лева.

Частната жалба е подадена от адвокат М.К., упълномощена от Р.Л.Т. и Л.И.Т..

Частната жалба е нередовна. С решение №29/03.05.2007г. по гр.д.№526/2006г. на Добричкия окръжен съд, влязло в сила на 06.11.2009г., Д.Л.Х. е поставена под ограничено запрещение. 

Съгласно чл.5 ал.3 във вр. с ал.2 във вр. с чл.4 ал.2 от ЗЛС лицата, поставени под ограничено запрещение, извършват правните действия лично и със съгласието на техните попечители, а сами могат да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд. Т.е. за разлика от пълно запретените /и малолетните/, които никога не извършват правни действия лично, а само чрез законните си представители – настойници /родители/, ограничено запретените /и непълнолетните/ извършват правните действия лично, но за извършването им е нужно съгласието на попечителите /родителите/, освен за посочените в разпоредбата правни действия, за които такова съгласие не е необходимо.

Упълномощаването на адвокат за процесуално представителство, респ. за подаване на частна жалба, е правно действие, което ограничено запретената Д.Л.Х. следва да извърши лично и със съгласието на попечителя си. Към жалбата такова пълномощно не е приложено, а, както се отбеляза по-горе, приложеното в първоинстанционното дело пълномощно за адвокат М.К. не е дадено от ограничено запретената, а от нейните попечител и заместник попечител /които не са нейни законни представители и не могат да действат от нейно име/.

В съответствие с чл.275 ал.2 във вр. с чл.261 т.2 от ГПК към жалбата следва да се приложи пълномощно от Д.Л.Х. със съгласието на попечителя й за адвокат М.К.. Първоинстанционният съд не е изпълнил точно изискванията на чл.275 ал.2 във вр. с чл.262 ал.1 и жалбата е ненадлежно администрирана на възивната инстанция.

С оглед изложеното, съдът

        О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№846 по описа на съда за 2019г. и ВРЪЩА делото на Каварненския районен съд за изпълнение на чл.275 ал.2 във вр. с чл.262 ал.1 във вр. с чл.261 т.2 от ГПК.

След изпълнение на горното делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на жалбата.

Определението не подлежи на обжалване.

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.