О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                   1034

  

                              гр.Добрич     13.12.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тринадесети декември                                 2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                    ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №848 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК във връзка с чл.129 ал.3 изр.2 от ГПК.Подадена е частна жалба от СУ „***“-гр.София срещу определение №773/26.09.2019 г. по гр.д.№705/2019 г. на Балчишкия районен съд,с което е прекратено производството по цитираното дело поради неотстраняване от частния жалбоподател и ищец по делото в указан от първоинстанционния съд срок нередовностите на подадената от него искова молба.Наведени са доводи за незаконосъобразност на атакуваното определение и се настоява за отмяната му.

В съответствие с разпоредбата на чл.129 ал.3 изр.2 от ГПК препис от частната жалба не е връчен на ответника по делото ЕТ „***“-гр.Балчик.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

При данни,че жалбоподателят е получил съобщение за обжалваното определение на 04.11.2019 г. /виж съобщението на лист 27 от делото на БРС/,частна жалба вх.№4466/08.11.2019 г. по описа на БРС,изпратена по пощата на 06.11.2019 г. според клеймото върху плика на лист 7 от делото на ДОС,е депозирана в рамките на преклузивния срок по чл.275 ал.1 от ГПК,изтекъл на 11.11.2019 г.Предвид горното и като изхождаща от активно легитимирано лице-страна по делото-с правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно определение,респ. като насочена срещу акт от категорията по чл.274 ал.1 т.1 от ГПК,подлежащ на самостоятелен инстанционен контрол за законосъобразност,частната жалба е процесуално допустима.Разгледана по същество,същата е основателна.

Гр.д.№705/2019 г. на БРС е образувано по повод искова молба,с която е предявен иск от СУ „***“-гр.София срещу ЕТ „***“-гр.Балчик за осъждане на ответника да предаде на ищеца владението /държането/ върху дървена конструкция-навес с площ от 19,24 кв.м,прикрепена към сграда с идентификатор ***по кадастралната карта на гр.Балчик,функционираща като „Павилион за сувенири“.

С разпореждане №862/05.09.2019 г. първоинстанционният съд,след като констатирал нередовности на исковата молба,е указал на ищеца в двуседмичен срок да отстрани същите,като посочи цена на иска;впише исковата молба,ако постройката представлява недвижим имот;представи доказателства за заплатена държавна такса в размер на 4% върху цената на иска,но не по-малко от 50 лв,с предупреждение,че при неизпълнение на горните задължения в указания срок ще прекрати производството по делото.За горното разпореждане ищецът е уведомен чрез процесуалния си представител адв.Н.А. на 16.09.2019 г.Определеният от съда двуседмичен срок за изправяне нередовностите на исковата молба е изтекъл на 30.09.2019 г.С атакуваното определение,постановено на 26.09.2019 г.,т.е. преди изтичане на указания срок,районният съд е приел,че ищецът не е изпълнил в срок задълженията си,и е прекратил производството по делото.

Обжалваното определение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.Районният съд преждевременно е прекратил производството,като не е съобразил,че е предоставил на ищеца двуседмичен срок за отстраняване нередовностите на исковата молба.Към датата на постановяване на прекратителното определение срокът за изпълнение указанията на съда все още не е изтекъл.В рамките на указания срок е подадена молба вх.№3867/30.09.2019 г. от ищеца в изпълнение на вменените му задължения.Горното налага отмяна на атакуваното определение и връщане на делото на БРС за продължаване на съдопроизводствените действия.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ определение №773/26.09.2019 г. по гр.д.№705/2019 г. на Балчишкия районен съд.

ВРЪЩА делото на Балчишкия районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване по арг. от разпоредбата на чл.274 ал.3 т.1 от ГПК.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                  2.