О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                        

                                                  №1033

  

                               гр.Добрич     13.12.2019 год.      

 

                       В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тринадесети декември                                 2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от председателя

частно гражданско дело №856 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.255 и сл. от ГПК.Подадена е молба от Ж.М.М. с ЕГН ********** ***,съдържаща оплакване от несвоевременно предприемане на дължими от Добрички районен съд процесуални действия по администриране на депозирана от молителката частна жалба вх.№22741/08.11.2019 г. срещу определение от 24.10.2019 г. по гр.д.№2852/2019 г. на ДРС.На практика искането е за определяне на подходящ срок,в който Районен съд-гр.Добрич да предприеме дължимите от него процесуални действия,а именно да администрира и изпрати на Окръжен съд-гр.Добрич за разглеждане депозираната от молителката частна жалба.

Като постави на разглеждане подадената молба,Добричкият окръжен съд установи следното:

По естеството си молбата е такава за определяне на срок при бавност,допусната от първоинстанционния съд.Съобразно разпоредбата на чл.255 ал.2 от ГПК молбата трябва да се подаде чрез съда,допуснал бавността,до горестоящия съд,т.е. чрез първоинстанционния Добрички районен съд.С разпоредбите на чл.255 ал.2 от ГПК и чл.256 от ГПК е регламентирана специална процедура по администриране на молбата за определяне на срок при бавност,която следва да се осъществи от районния съд преди изпращане на молбата по компетентност на ДОС.Настоящата молба е подадена директно в Окръжен съд-гр.Добрич,което налага прекратяване на образуваното по повод на същата производство и изпращане на молбата на първоинстанционния Добрички районен съд за администрирането й съгласно разпоредбите на чл.255 ал.2 от ГПК и чл.256 от ГПК.

Определението е необжалваемо,тъй като не прегражда развитието на производството по молбата,като след съответното й администриране от районния съд същата при наличие на съответните предпоставки на процесуалния закон за това ще бъде изпратена отново на ДОС за разглеждането й.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№856/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ИЗПРАЩА делото на Добричкия районен съд за администриране на молбата по чл.255 ал.1 от ГПК съобразно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: