О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                            №1047

                                        Гр.ДОБРИЧ 17.12.2019г.

                                        В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на  СЕДЕМНАДЕСЕТИ ДЕКЕМВРИ 2019г.в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.ПАНАЙОТОВА                          ЧЛЕНОВЕ: Т.СТОЕВА

                                                                                             ЕВА  ИВАНОВА                             

 

  Като разгледа докладваното от съдия-докладчика Ева Иванова вз.гр.д.№ 881/2019г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.437,ал.1,във връзка с чл.435,ал.1 от ГПК.

  Образувано е по подадена от И.В.Г.,лично и като законен представител на В.Г.Г. и Н.Г.Г.,в  качеството им на взискатели по изп.д.№ 3094/2019г. по описа на СИС при ДРС,жалба срещу съобщение на ДСИ от 08.08.2019г.,с което са дадени указания на взискателите да внесат възнаграждение на пазача на съдържанието на отворена банкова касета.

  В депозирано писмено становище насрещната страна-Б.В.К. и М.П.М.  изразяват становище за недопустимост на жалбата.

  В изложени мотиви по повод постъпилата жалба ДСИ М.Стойкова намира жалбата за недопустима,а по същество- за неоснователна.

  Добричкият окръжен съд,като се запозна с постъпилата жалба,наведените в нея оплаквания и доказателствата по изп.д. № 3094/2019г. по описа на СИС при ДРС,намира,че  макар и депозирана в преклузивния  едноседмичен срок от уведомяването по чл.436,ал.1,във вр. с чл.62,ал.2,изр.1-во от ГПК,от надлежни страни,жалбата се явява процесуално недопустима и като такава следва да бъде оставена без разглеждане,а производството по настоящото дело да бъде прекратено,по следните съображения:

  В чл.435,ал.1 от ГПК са лимитативно  посочени действията на съдебния  изпълнител,които подлежат на обжалване от взискателя и те са:1.Отказа на съдебния изпълнител да извърши исканото изпълнително действие;2.Отказа на съдебния изпълнител да извърши нова оценка на реда на чл.468,ал.4 и чл.485;3.Спирането,прекратяването и приключването на съдебното изпълнение.

  Видно от цитираната законова разпоредба,жалбоподателят няма възможност да обжалва съобщение на съдебния изпълнител,срещу какъвто акт е насочена настоящата жалба.Изпратеното от ДСИ до взискателите съобщение за внасяне на възнаграждение на пазача на съдържанието на отворена банкова касета е извън обхвата на съдебния контрол по чл.435,ал.1 от ГПК,поради което  жалбата не подлежи на разглеждане по същество като процесуално недопустима.

  Воден от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                               О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ,като процесуално недопустима,подадената от И.В.Г.,лично и като законен представител на В.Г.Г. и Н.Г.Г.,в  качеството им на взискатели по изп.д.№ 3094/2019г. по описа на СИС при ДРС,жалба срещу съобщение на ДСИ от 08.08.2019г.,с което са дадени указания на взискателите да внесат възнаграждение на пазача на съдържанието на отворена банкова касета и ПРЕКРАТЯВА производството по вз.гр.д.№ 881/2019г.по описа на Добрички окръжен съд.

  Определението  подлежи на обжалване от жалбоподателите с частна жалба пред Апелативен съд,гр.Варна в едноседмичен срок от връчването му.

  Препис от определението да се връчи на страните.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.