Р Е Ш Е Н И Е

№ 78

гр.Добрич, 02.12.2019г.

Добрички  окръжен  съд,   наказателно  отделение,  в открито съдебно заседание на осми октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав с председател К.Димитрова, членове А. Каменски и К.Алид,

при участието на прокурор Р.Желева,

 съд.секретар Е.Александрова, разгледа

 в.н.ч.д. №308/2019г. на ДОС, докладвано от съдия  Каменски

Производството е образувано по реда на гл.ХХI от НПК, по протест на РП-гр.Добрич срещу определение №40/19.08.2019г. по н.ч.д.№81/2019г. на РС-гр.Тервел, с което и на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК и чл.25, във в-ка с чл.23 от НК, по отношение на Н.Т.С. е определено общо наказание по н.о.х.дела №52/2019г. и №56/2019г. на РС-гр.Тервел в размер на по-тежкото от наложените наказания, а именно-лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, подлежащо на изпълнение по реда на чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС при първоначален строг режим, след приспадане на предварителното задържане и изпълнената до влизане на определението в сила санкция.

Определението е атакувано с доводи за допуснати от първостепенния съд нарушения на съдопроизводствените правила и неправилно прилагане на материалния закон при решаване въпросите досежно прилагане разпоредбата на чл.24 от НК. Претендира се за отмяна на обжалвания акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав.

По същество защитата не оспорва твърдяното от обвинението основание за преразглеждане на казуса.

След като обсъди становищата и доводите на страните, с оглед правомощията по чл.314 от НПК настоящият състав извърши цялостна проверка на поднадзорния акт и преюдициалните процесуални действия, като установи:

Производството пред РС-гр.Тервел е образувано по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК, по предложение на РП-гр.Добрич за определяне по реда на чл.25, във в-ка с чл.23 от НК на общо наказание по н.о.х.дела №52/2019г. и №56/2019г. на РС-гр.Тервел в размер на по-тежкото от наложените наказания, а именно-лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, което да бъде завишено по реда на чл.24 от НК с една втора. В заседанието пред първостепенният съд представителят на обвинението изрично е заявил, че изцяло поддържа внесеното предложение. Постановявайки поднадзорното определение съдебният състав действително е допуснал съществено отстранимо нарушение на съдопроизводствените правила, довело до ограничаване процесуалните правомощия на обвинението и съставляващо безусловно основание за отмяна. На практика първостепенният акт е лишен от каквато и да било обосновка в частта относно фиктивно отказаното прилагане разпоредбата на чл.24 от НК. За да бъде мотивиран да приеме, че не следва да уважи предложението на РП-гр.Добрич в тази му част, съставът е бил длъжен да подложи на преценка цялостната престъпна дейност на подсъдимия, обществената опасност на извършените деяния, личната обществена опасност на самия деец, подбудите за извършване на престъпленията, както и всички други релевантни за отговорността обстоятелства, за да се убеди, че най-тежкото наложено наказание ще изпълни целите по чл.36 от НК и преди всичко ще въздейства поправително и възпитателно на подсъдимия. Липсата на изрични констатации и съображения в тази насока не само е ограничило процесуалните права на обвинението, но и изцяло осуетява възможността за въззивен контрол на взетото решение.

Воден от изложеното и на основание чл.334, т.1, във връзка с чл.335, ал.2, във връзка с чл.348, ал.3, т.1 и т.2, пр.1 от НПК, настоящият състав

Р  Е  Ш  И:

Отменя изцяло определение №40/19.08.2019г. по н.ч.д.№81/2019г. на РС-гр.Тервел и връща делото за ново разглеждане от първоинстанционния съд.

Решението е окончателно.

 

Председател: ……….                         Членове: ……….                          ……….