Р   Е   Ш   Е   Н   И  Е

                                                            № 167

                                         Гр.ДОБРИЧ  13.12.2019г.

                                        В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в публичното заседание на  ДВАНАДЕСЕТИ ДЕКЕМВРИ 2019г.в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА И.

 

  При участието на секретаря Нели Бъчварова като  разгледа докладваното от Председателя т.д.№ 214/2019г.по описа на ДОС и за да се произнесе  взе  предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.626 и сл. от ТЗ.

  Образувано е по подадена от ЕООД  „***“,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление:гр.Добрич,ул. „***“,бл.22,вх.“Г“,ет.3,ап.8,представлявано от управителя Х.Г.Х.,чрез изрично упълномощения адв.Г.Д.,ВАК,молба за откриване на производство по несъстоятелност на търговеца.                                

  В молбата си търговецът твърди,че има парични задължения в големи размери,които не е в състояние да погаси,поради липса на имущество и парични средства.Последното плащане,направено от  ЕООД „ ***“,е от 25.02.2016г.,след която дата дружеството не е плащало свои изискуеми задължения.Поради това,моли съдът да постанови решение по чл.632,ал.1 от ТЗ.

  С оглед установяване основателността на твърденията на молителя,по делото беше назначена съдебно-икономическа експертиза.От неоспореното и прието от съда като обективно и компетентно заключение /стр.45-60/,ведно с приложенията към него/стр.61-134/,както и от обясненията на експерта в проведеното на 12.12.2019г.открито съдебно заседание,се установява следното:

  Счетоводните документи на дружеството,заедно с компютрите му,са иззети от прокуратурата във връзка с образувано досъдебно  производство.Поради това на вещото лице са представени само оборотна ведомост по счетоводните сметки и съставени от счетоводителя счетоводни баланси,както и обяснителна записка за непредставяне на извлечения от счетоводните сметки за вземания и задължения.

  Анализът на представените от молителя документи и на данните,получени въз основа на издадените на експерта съдебни удостоверения,сочи следното:

  Молителят има изискуеми и неплатени парични задължения към кредитори,публични задължения към държавата и Община,гр.Добрич,в общ размер от 2 033 537.99 лв.,от които:2 023 177.57 лв.-главница и 10 360.42 лв.-лихви. 

  Безспорно установено е,че ЕООД „ ***“ не притежава недвижими имоти и леки автомобили.

  В обяснителна записка на счетоводителя на дружеството се сочи,че съгласно оборотна ведомост за периода от 01.01.2019г.до 30.11.2019г.ЕООД „ ***“ има вземане по сметка „ Клиенти“ в размер на 5400 лв.Вземането е по договор за наем и издадени фактури от ЕООД „ Римакс 2010“,ЕИК ***.Липсват обаче счетоводни документи,които да съдържат информация относно това вземане,вкл.от кога датира то,на кои конкретно фактури се основава,за какъв период от време се отнася непогасеното към молителя задължение,и които да удостоверяват,че не се касае единствено и само за счетоводен запис,а за реално съществуващо вземане.

  Освен това вземане от клиенти,съгласно оборотната ведомост за периода от 01.01.2019г.до 30.11.2019г. молителят притежава други вземания в размер на 1 000 лв. и парични средства в размер на 2 000 лв.От обясненията на експерта става ясно,че вероятността посочените парични средства да са налични,е минимална,тъй като по разплащателната сметка на ЕООД „ ***“ има наложени обезпечителни мерки от НАП,във връзка с публичните задължения на дружеството към държавата.При това  положение,ако има някакви пари по сметка,то те ще бъдат прехвърлени на публичния изпълнител,т.е.сумата от 2 000 лв.е отразена по счетоводните сметки,но едва ли е налична.По същия начин стои въпроса  и с вземането в размер на  1000 лв.То представлява такова за невъзстановен ДДС,който НАП следва да възстанови на ЕООД „ ***“.Дори молителят счетоводно да има подобно вземане,то ще бъде компенсирано с насрещните задължения на дружеството към НАП,поради което при направената компенсация на практика такова вземане реално няма да съществува.

  Молителят не е обслужвал редовно установените  изискуеми парични задължения.От представените на вещото лице от ТД на НАП-Варна-офис Добрич справки по партидата на дружеството се установява,че то е извършвало плащания само за погасяване на суми по ДДС.Последното такова плащане е на 14.05.2018г. по месечна справка-декларация по ЗДДС за периода от 01.05.2018г.-31.05.2018г.,в размер на 20.00 лв.,като от 15.05.2018г.плащанията са преустановени.При липса на счетоводни документи не може да се установят всичките кредитори на ЕООД „ ***“,и считано от кога молителят е спрял да плаща изискуеми си парични задължения към тях.Несъмнено е установено обаче,че с размера на паричните си средства и бързоликвидните си краткотрайни активи дружеството не е било в състояние да погасява изискуемите си парични задължения,без опасност за кредиторите,още през 2016г.,тъй като съгласно счетоводен баланс към 31.12.2016г. е притежавало 8 000 лв.парични средства и краткотрайни активи,а е имало задължения общо в размер на 2 595 000 лв.Финансовите затруднения на молителя търговец имат необратим характер.Изчислените показатели за ликвидност към 31.12.2018г.и към 30.11.2019г.показват неспособността на предприятието да изплаща текущите си задължения с наличните си краткотрайни активи.

  Финансовият резултат по ГДД за 2017г. е загуба в размер на 126 271.02 лв.,а по ГДД за 2018г.загуба в размер на 130 296.05 лв.Към 30.11.2019г. финансовият резултат е загуба в размер на 1 977 000 лв.

  Собственият капитал  по баланса към 31.12.2018г. е отрицателна величина от – 58 000 лв.,т.е дружеството е декапитализирано.Декапитализацията на дружеството е  продължила и през 2019г. с по-бързи темпове,като собственият капитал към 31.11.2019г. е отрицателна величина от – 2 035 000 лв.

  При  така установената от експертизата фактическа обстановка,съдът достига до следните правни изводи:

  За да открие производство по несъстоятелност,съдът следва да констатира наличието на визираните в чл.607а,ал.1 или ал.2 от ТЗ материалноправни предпоставки,а именно:длъжник,който е търговец;неплатежоспособност на търговеца,съответно свръхзадълженост на дружеството в хипотезата на чл.607а,ал.2 от ТЗ.

  Съгласно чл.608,ал.1,т.1 и т.2 от ТЗ,неплатежоспособен е търговец,който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение,породено или отнасящо се до търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините,свързано с търговската му дейност.

  ЕООД „ ***“,гр.Добрич,безспорно е търговец по смисъла на чл.1,ал.2,т.1 от ТЗ,надлежно регистриран и вписан като такъв в Търговския регистър.

  Същият има както изискуеми и неплатени публични задължения  към държавата и общината,така и такива,отнасящи се до търговската му дейност.

  Неплатежоспособността е обективно състояние.За наличието й не е достатъчно длъжникът да не плаща свои изискуеми задължения,а да не е в състояние да ги плати.

  Забавата на длъжника,проявена чрез спиране на плащанията,предполага съгласно чл.608,ал.3,изр.1 от ТЗ състояние на неплатежоспособност.За оборване на тази законова презумпция в производството по несъстоятелност следва да са събрани доказателства,обосноваващи временни затруднения при извършване на плащанията.Самата невъзможност да се плати трябва да е за кратък период от време и лесно преодолима по критериите на търговския обичай за акуратно плащане от страна на добросъвестния търговец,като само в този случай може да се приеме,че неплатежоспособността има временен характер,лесно е преодолима и не създава опасност за интересите на кредиторите.

  Тази пречка за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството молител не е  налице по настоящото дело.Самият длъжник признава,че е спрял да плаща изискуемите си задължения след месец февруари 2016г.,което е достатъчно дълъг период от време,за да може затрудненията му за плащане да бъдат окачествени като временни.Според експертизата,финансовите затруднения на молителя търговец  имат необратим характер.

  Втората пречка за откриване на производство по несъстоятелност съгласно чл.631 от ТЗ е длъжникът да разполага с достатъчно имущество за покриване на задълженията си,без опасност за интересите на кредиторите.

  В случая,търговецът не разполага не само с бързоликвидни,но и с никакви активи,с които би могъл да покрие задълженията си,поради което съдът намира,че освен основанието по чл.607а,ал.1 от ТЗ,е налице и основанието по чл.607а,ал.2 от ТЗ за откриване на производството по несъстоятелност по отношение на дружеството молител,което се явява и свръхзадължено по смисъла на чл.742,ал.1 от ТЗ.

  Относно началната дата на неплатежоспособността:

  Неплатежоспособността е обективно състояние,от значение за което е възможността на длъжника да изплаща текущите си задължения с наличните си краткотрайни активи.Предвид това,при определяне началната дата на неплатежоспособността следва да се съобрази общото икономическо състояние на длъжника,момента,в който същият е изпаднал в невъзможност със стойността на бързоликвидните си активи и налични парични средства да погасява изискуемите си парични задължения,а не последното,извършено от него плащане към конкретен кредитор.

  Съдът приема за начална дата на неплатежоспособността на ЕООД  „***“,гр.Добрич 01.01.2016г.,като този свой извод обосновава със заключението на вещото лице,съгласно което с размера на паричните си средства и бързоликвидните си краткотрайни активи дружеството не е било в състояние да погасява изискуемите си парични задължения,без опасност за кредиторите,още през 2016г.

  Съдът счита,че в случая не е необходима покана към кредиторите на молителя за  предплащане на началните разноски в производството по несъстоятелност,тъй като на практика липсва имущество,от което да се формира маса на несъстоятелността и производството би било самоцелно,респ. не би изпълнило предназначението си да осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите и възможност за оздравяване предприятието на длъжника.С оглед изложеното,съдът следва да се произнесе с решение съобразно чл.632,ал.1 от ТЗ.

  Воден от гореизложеното и на основание чл.632,ал.1,във вр.с чл.607а,ал.1 и ал.2 и чл.742,ал.1 от ТЗ,Добричкият окръжен съд

 

                                           Р        Е      Ш        И :

 

  ОБЯВЯВА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА и СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТТА  на ЕООД  „***“,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление:гр.Добрич,ул. „***“,бл.22,вх.“Г“,ет.3,ап.8,представлявано от управителя Х.Г.Х.,с НАЧАЛНА ДАТА 01.01.2016г.

  ОТКРИВА производство по несъстоятелност на ЕООД  „***“,ЕИК ***,гр.Добрич.

  ДОПУСКА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ чрез налагане на запор и възбрана върху имуществото на длъжника ЕООД  „***“,ЕИК ***,гр.Добрич.

  ПОСТАНОВЯВА прекратяване дейността на предприятието на ЕООД  „***“,ЕИК ***,гр.Добрич.

  ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ЕООД  „***“,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление:гр.Добрич,ул. „***“,бл.22,вх.“Г“,ет.3,ап.8,представлявано от управителя Х.Г.Х..

  СПИРА производството по несъстоятелност по т.д.№ 214/2019г.по описа на ДОС по отношение на ЕООД  „***“,ЕИК ***,гр.Добрич.

  УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори,че ако в срока по чл.632,ал.2 от ТЗ не бъде  поискано възобновяване на спряното производство по несъстоятелност,на основание чл.632,ал.4 от ТЗ производството по несъстоятелност ще бъде прекратено и ще бъде постановено заличаване на длъжника от търговския регистър.

  РЕШЕНИЕТО подлежи на вписване в нарочната книга по чл.634в,ал.1 от ТЗ и в Търговския регистър по партидата на ЕООД  „***“,ЕИК ***,гр.Добрич,на основание чл.622 от ТЗ.

  ПРЕПИС от настоящото решение да се изпрати незабавно на АВ за вписване в Търговския регистър,съгласно изискването на чл.622 и чл.624 от ТЗ.

  На основание чл.634в,ал.2 от ТЗ препис от решението да се връчи на молителя,чрез  пълномощника му-адв.Г.Д.,на посочения в молбата съдебен адрес.

  РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Апелативен съд,гр.Варна в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър.

                                                                               

                                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: