Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е   № 170

 

Гр.Добрич,18.12.2019 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на осемнадесети  декември ,две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 253  по описа  за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

                Образувано е по подадена   жалба  №***  срещу Отказ с рег. №***г.  на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх. №***по партидата на „Д.“ООД ЕИК-***,с.П.,община Добричка,област Добрич.

                 В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.   Иска се от съда да го отмени и да даде задължителни указания на длъжностното лице за вписване на заявените промени в обстоятелствата.

                 Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

                Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

              С подаденото заявление вх. №***по партидата на „Д.“ООД ЕИК-***,с.П.,община Добричка,област Добрич е поискано вписване прекратяване участието на съдружник по чл.125,ал.2 от ТЗ,промяна дяловото участие на съдружниците,заличаване на управител и промяна на начина на представителство.

               На 05.12.2019 г. е постановен отказ за вписване на заявените промени,обоснован с предположенията,че отправеното предизвестие от съдружника за напускане,вероятно било оттеглено,тъй като между съдружниците бил налице правен спор и  било постановено спиране на вписването на решенията на ОС от 30.08.2019 г., с Определение №407 от 09.09.2019 г. на ДОС.

                 В рамките на провелото се регистърно производство завършило с постановения отказ е допуснато съществено процесуално нарушение спрямо правата на заявителя.

               Длъжностното лице е приело,че не били налице “безспорни“ доказателства за съществуването на заявените обстоятелства,без да направи преценка,че  съществуването на заявените  със  заявление № ***/29.11.2019г.  обстоятелства, се установява от приложените към него документи и без да изложи  фактически твърдения за липса на някоя друга предпоставка, от посочените в чл.21, за постановяване на отказа.

      Длъжностното лице е излязло извън правомощията си, като е основало отказа си на обстоятелства, стоящи извън предмета на заявените вписвания и приложените към тях документи. Мотивите за постановяване на отказа, не са свързани с липса или с нередовност на представен документ, а с тълкуване на настъпили или не обстоятелства, каквито не са заявени.

            Освен това,ДОС е спрял с Определение №407 от 09.09.2019 г. на ДОС вписването на  промени въз основа на решения на ОС от 30.08.2019 г.,а промените по настоящото заявление се основат на решения на ОС от 29.11.2019 г..

              За пълнота следва да се изложи също,че към заявлението е приложено предизвестие  по чл.125,ал.2 от ТЗ от С.Д.а до дружеството за напускане от 28.08.2019 г.,от което следва,че срокът на предизвестието е изтекъл на 28.11.2019 г. и че по силата на закона,към   29.11.2019 г. същата вече не е съдружник в дружеството. Следва да се изложи също така,че служебно известно на съда е ,че С.Д.а е завела искове срещу «Д. «ООД по чл.125,ал.3 от ТЗ за полагаемия се дружествен дял,по киото е образувано т.дело №249/2019 г. и иск по чл.79,чл.102,чл.86 от ЗЗД за други задължения на дружеството към нея,по който е образувано т.дело №244/2019 г.

              Предвид казаното, съдът намира, че валидно са възникнали обстоятелствата, предмет на заявлението и те подлежат на вписване, а постановеният отказ трябва да се отмени, като незаконосъобразен, като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на „Д.“ООД ЕИК-***,с.П.,община Добричка,област Добрич.

           Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

              Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

 

          ОТМЕНЯ отказ с рег.№ 0191129104641/05.12.2019 г.  на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх. №***по партидата на „Д.“ООД ЕИК-***,с.П.,община Добричка,област Добрич.

          ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице по регистрацията към АВп – ТР да извърши вписване на промяна по партидата на „Д.“ООД ЕИК-***,с.П.,община Добричка,област Добрич по  заявление вх. №20191129104641.

           Решението е окончателно.

                                          

                                                                                                                                  Окръжен съдия: